Braces

Een brace

Een brace is een hulpmiddel dat helpt te compenseren bij functieverlies van spieren of gewrichten. Braces zijn vaak gemaakt van soepele stoffen, harde kunststoffen en bevatten soms metalen.

Functie van een brace

Braces hebben vaak een ondersteunende functie. Bij beschadiging van pezen of gewrichten kunnen ze een eventuele instabiliteit gedeeltelijk opvangen. Soms zijn ze ook bedoeld om pezen of gewrichten rust te gunnen, een beetje zoals met een gips.

Compressiekousen

Iedereen die last heeft van spataderen, trombose, een zwelling (door de ophoping van lymfevocht) of een veneuze ontstekingen kan baat hebben bij het dragen van compressiekousen. Deze compressie kousen bestaan meestal uit een elastisch weefsel, verkrijgbaar in diverse compressie klassen met een toenemende druksterkte. Kousen van lichte of middelgrote klasse kunnen ook preventief gedragen worden.

Bandages

Het toepassingsgebied van bandages is veelomvattend. Van sportblessures, gewrichtsziekten tot het preventieve zwachtelen in de sport. Een bandage kan de pijn in de schouder, arm, hand, knie en voet aanzienlijk verlichten en de mobiliteit bevorderen. Ze ontlasten en stabiliseren spieren en gewrichten in het geval van verschillende klachten aan armen, benen en rug.

Knie brace

In vergelijking met andere verbanden voor verschillende gewrichten, zijn braces voor de knie al jarenlang een integraal onderdeel van diverse wedstrijdsporten. Omdat onze knie ongelofelijk veel kracht en impact moet kunnen verwerken, hebben we soms klachten, vooral op het gebied van de meniscus en de buitenste gewrichtsbanden. Deze kunnen soms erg pijnlijk zijn. Een goede kniebrace blijft op zijn plek zitten, je merkt hem amper en zorgt voor voldoende stabiliteit, zodat overstrekkingen en andere verwondingen voorkomen kunnen worden.

Enkel brace

Een enkelbrace is heel geschikt voor de behandeling van klachten van de enkel. Het gewricht is, met een enkel brace, goed ingepakt in een elastische verband, zodat opnieuw omzwikken voorkomen kan worden. Dit wordt bereikt door extra steun te bieden aan het onderste enkelgewricht bij een abrupte richtingsverandering. Tegelijkertijd slaat het enkelverband je lichaamswarmte op en stuurt het door naar de spieren. Je spieren blijven hierdoor rekbare en soepel. De meeste enkel braces trek je aan als een kous. De hoogwaardige materialen zorgen voor het ademend vermogen en daarmee een uitstekend draagcomfort. 

Rug brace

Het herstelproces bij rugpijn kan vaak langdurig zijn en kan niet altijd zonder therapie. Behandeling door een fysiotherapeut is dan noodzakelijk. Het dragen van een goede rug brace kan het proces van herstel versnellen en ondersteunen. De effectiviteit van een rug brace is vrijwel identiek voor alle modellen. Gerichte druk in de onderrug, gecombineerd met laterale stabilisatie door het gebruik van elastische materialen, die een goede lichaamshouding ondersteunen. Door de spierontspanning, die daardoor ontstaat, krijgen zenuwen en vezels weer de ruimte waardoor de bloedcirculatie zich weer kan verbeteren. Een goede rug brace wordt gekenmerkt door een aangenaam draagcomfort, positieve werking en is eenvoudig in onderhoud. Vooral het draagcomfort is voor mensen met rugklachten erg belangrijk. Want wat heb je aan een rug brace die je ernstig beperkt in al je bewegingen? De materialen die vandaag de dag gebruikt worden zijn meestal heel soepel en elastisch, zodat ze goed aansluiten en geen problemen geven.  

Elleboog brace

De elleboog is een zeer stabiel, sterk gedifferentieerd gewricht, waarvan de drie componenten perfect samen spelen. Het zorgt voor de schaarbeweging tussen de bovenarm en ellepijp en voor de veranderende bewegingen tussen ellepijp, spaakbeen en bovenarm. Bij klachten of ongemak kunt u dit gewricht stabiliseren met een goede elleboog brace. Hoge slijtage en intensief sporten zijn vaak de redenen waarom er al op jonge leeftijd klachten kunnen optreden. Vaak kunt u met een simpele elleboog bandage of brace al veel doen en daarmee meer ernstige blessures in de toekomst voorkomen. De keuze aan braces en bandages is enorm, maar de werking is vaak hetzelfde. De individuele modellen verschillen in de gebruikte materialen, welke de bewegingen ondersteunen of juist beperken, de compressie en natuurlijk het design.

Het uiterlijk van de meeste elleboog braces en bandage is vaak sober en sportief. U moet ze kunnen dragen zonder dat u hierdoor beperkt wordt in het dagelijks leven, op het werk of tijdens het sporten. Vooral bij een hoge belasting kan een goede brace of bandage uw elleboog maximaal ondersteunen en daarmee blijvende schade aan het gewricht helpen te voorkomen.

Compressie kousen en bandages voor de kuit

Bandages en compressiekousen voor worden niet zo vaak ingezet. Pas als er problemen zijn met de kuitspieren, zoals krampen die je niet onder controle kunt krijgen met de hulp van magnesium of massage wordt er gebruik gemaakt van een compressiekous of een bandage. Vooral als de klachten al  langere tijd bestaan, kunnen compressiekousen en bandages een uitkomst bieden.

Ze ondersteunen uw spieren op een aangename wijze en creëren een opwarmend effect. Doet u aan een contactsport, dan kunnen compressiekousen of een bandage ook fungeren als schokabsorptie voor eventuele klappen en vervormingen van de kuit. Spieren in het kuit gebied genezen sneller als de omliggende spieren goed zijn gecomprimeerd.  Wij bieden onze bandages en compressiekousen aan voor sporters en de actieve medemens.

Ziet de kuit er rood uit en/of voelt deze dik en warm aan? Dan is het raadzaam eerst uw huisarts te raadplegen voordat u compressiekousen of een bandages gaat dragen.

Schouder bandages

Het schoudergewricht is een motorisch ongelooflijk flexibel gewricht. Zo kan het buigen, strekken en je kunt er roterende bewegingen mee maken. Deze veelheid aan bewegingsmogelijkheden is echter gevoelig voor klachten en beperkingen. Een goede schouder brace kan echter veel problemen voorkomen. Door gerichte compressie van de buitenkant en het verhogen van de stabiliteit, kan de brace het aantal klachten effectief verminderen. Na een operatie aan de schouder kan een juiste schouder brace deel zijn van de behandeling!

Als alternatief, hebben we ook de schouder braces voor sporters, gemaakt van o.a. neopreen in ons assortiment. De focus hier ligt hier iets minder op de ondersteuning bij een beter bereik van de bewegingen.

Pols brace

Verwondingen aan de pols komen vaak voor. Ze zijn vaak werk gerelateerd, maar ook tijdens het sporten, als je jezelf moet ondersteunen met een gebogen of uitgerekte pols tijdens het vallen, komen verwondingen vaak voor. Ook tijdens het snowboarden, in-line schaatsen, of sporten op een gladde ondergrond zijn verwondingen aan de pols niet ongewoon.

Een overstrekking van het kapselbandapparaat zijn meestal de gevolgen van een trauma. De oppervlakkige ligamenten van de pols zijn hier vaak bij betrokken. Extern is er dan vaak een stevige zwelling te zien. In deze gevallen moet het gewricht ondersteund en rust gegund worden. Dit wordt het best bereikt met een brace of bandage voor de pols.

In het ergste geval, bij de verdenking van een polsbreuk of een scheurtje in één van de pezen of het kapsel, moet daarom altijd eerst een arts worden geraadpleegd! Zodat de juiste diagnose gesteld kan worden!

Het is belangrijk dat deze verwondingen van de pols goed genezen, zodat de pols volledig beweegbaar blijft. Braces voor de pols kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

U kunt pols braces ook preventief gebruiken zodat verwondingen aan de pols voorkomen kunnen worden. Dit geldt in het bijzonder bij topsporters en bij repeterende bewegingen tijdens het werk.