Speciale rollator tegen freezing bij Parkinson.

Speciale rollator tegen freezing bij Parkinson.

Speciaal ontwikkelde rollator voor patiënten met de ziekte van Parkinson die lijden aan freezing. Optische en akoestische signalen helpen patiënten met freezing weer op gang te komen.


Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben vaak last van loop- en balansproblemen. In dit stukje richten we ons echter specifiek op het fenomeen freezing. Dit kan optreden tijdens het starten met lopen, bij het draaien of het passeren van een deuropening . De parkinsonpatiënt staat dan plotseling als aan de grond genageld. Wanneer iemand dan niet wordt geholpen kan hij zo minutenlang 'vastgevroren' blijven staan.

Patiënten hebben tijdens freezing het gevoel dat hun voeten aan de grond blijven plakken tijdens het lopen. Het ene been voor het andere zetten lukt niet, of slechts na veel moeite. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en zelfs tot een val leiden. Freezing beperkt de patiënt ernstig in zijn mobiliteit. Zelfstandig lopen wordt zo een probleem en zal de patiënt steeds vaker aan stoel of bed kluisteren.

Om er nu voor te zorgen dat ook deze groep van Parkinsonpatiënten langer zelfstandig kan blijven lopen, is er een rollator ontwikkeld die een akoestisch en visueel signaal geeft. De rollator op zich geeft de patiënt houvast en verbetert zo de balans tijdens het lopen. Dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, dat deze rollator een rode lijn (laser) op de grond projecteert, net voor de voeten van de patiënt of een piep laten horen in een vast patroon.

Nu is gebleken dat Parkinsonpatiënten die lijden aan freezing baat kunnen hebben bij een vorm van aansporing tijdens het lopen. Bijvoorbeeld door bij iedere ‘piep’ een stap voorwaarts te maken of door te proberen om over de rode streep (laser licht), die voor hun voeten wordt geprojecteerd, te stappen.

Is de patiënt eenmaal ‘opgang’ is er minder behoefte aan deze signalen. De gebruiker kan daarom zelf bepalen wanneer hij/zij behoefte heeft aan deze extra hulp, door op een knopje te drukken in het handvat.

Wilt u eens zien hoe deze rollator het er in de praktijk van af brengt? Dat kan. Op de webpagina over deze rollator, in onze webshop, vindt u een video die dit goed laat zien. Eerst probeert de mevrouw te lopen met een gewone rollator om daarna over te stappen op de rollator met deze extra signalen. Het verschil is heel opmerkelijk.

Natuurlijk is ook deze rollator geen wondermiddel en niet iedereen met freezing is hiermee geholpen. Maar heeft u zelf last van freezing of kent of verzorgt u iemand hiermee, dan is het zeker de moeite waard deze speciale rollator eens uit te proberen.

Neem dus gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden voor een demonstratie. Wie weet had u net dit zetje nodig om weer in beweging te komen?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.